İnsan Kaynakları Uzmanı Olmanın Avantajları Nelerdir?
Yazar:
İnsan kaynakları uzmanı olmanın temelde 11 avantajı vardır. Bu avantajlar şunlardır;
1. İnsan kaynakları uzmanı olmak kolaydır.
İnsan kaynakları uzmanı olmak için belirli bir okulu bitirmek ya da belirli bir üniversiteden mezun olmak gerekliliği yoktur. İnsan kaynakları uzmanı olmak için sadece nereden başlayacağını bilmek ve insan kaynakları yönetimi ile ilgili belli-başlı temel bilgileri öğrenmek yeterlidir. Geri kalanlar zaten mesleği icra ederken yavaş yavaş öğrenilecektir.
2. İnsan kaynakları uzmanlığı yüksek gelir getiren bir meslektir.
Küçük firmalardan büyük holdinglere, hatta devlet kurumlarına kadar her organizasyon insan kaynakları uzmanlarına ihtiyaç duyar. Çünkü bu kurum ve organizasyonları oluşturan en önemli sermaye olan “insan kaynağı”, ancak başarılı insan kaynakları uzmanları tarafından doğru yönetilebilir. Kattıkları bu pozitif etkiden dolayı işletmeler ve diğer kurumlar, insan kaynakları uzmanlarına yüksek ücretler ödemeye hazırdırlar.
3. İnsan kaynakları uzmanları toplum içinde saygı duyulan prestijli kişilerdir.
İnsan kaynakları uzmanının en temel görevleri; çalıştığı kurumun insan kaynaklarını en verimli şekilde kullanılmasını sağlamak ve çalışanların iş yaşamının niteliğini arttırmaktır. Birbirine zıt gibi görünen bu iki görev gerçekleştiğinde ise ortaya her iki tarafında (işveren – çalışan) kazançlı olduğu bir kazan-kazan durumu çıkmaktadır. Bu kazan-kazan durumu insan kaynakları uzmanlarına büyük saygı duyulmasını sağlamaktadır.
4. İnsan kaynakları uzmanları hızla büyüyen bir sosyal çevreye sahiptirler.
Bir insan kaynakları uzmanı işi gereği; üst ve orta düzey yöneticiler, çalışanlar, çalışanların aileleri, müşteriler, kurum eğitmenleri ve akademisyenler gibi birçok kişi ile iletişimde olmak zorundadır. Bütün bu iletişim gayretlerinin sonunda hızla büyüyen bir sosyal çevreye sahip olmuş olur.
5. İnsan kaynakları uzmanları direkt olarak kendi birimlerine bağlıdırlar.
Her ne kadar insan kaynakları uzmanları kurum içindeki tüm birim ve departmanlarla iletişim halinde olup, onların insan gücü yönetimine katkı sağlasa da; organizasyon şeması içinde direkt olarak insan kaynakları departmanına bağlı çalışırlar ve insan kaynakları departmanı dışında kimseden emir almazlar.
6. İnsan kaynakları uzmanları yarı-zamanlı (part-time) ve ev-ofis (home-office) çalışma imkânına sahiptirler.
İnsan kaynakları uzmanlarının en büyük avantajlarından bir tanesi yarı-zamanlı ve ev-ofis çalışabilmeleridir. Özellikle kendi insan kaynakları yönetimi şirketini kurmak isteyip bir ofis tutmak için sermayesi olmayanlar açısından büyük kolaylık sağlayan bu durum sayesinde; insan kaynakları uzmanları hem yarı-zamanlı çalışarak kendi müşterilerine danışmanlık hizmeti sunabilir, hem de mevcut işinden ayrılmadan maaş almaya devam edebilirler. Üstelik internet bağlantısı olan bir bilgisayar ile insan kaynakları uzmanlığı mesleğini başarıyla sürdürmek son derece mümkündür.
7. İnsan kaynakları uzmanlığı sıkıcı bir meslek değildir.
Birçok kişi insan kaynakları uzmanlarının yalnızca masa başında oturup tüm gün boyunca evrak işi yaptığını ve vaktinin çok sıkıcı geçtiğini düşünür. Ancak gerçekte durum çok daha farklıdır. Bir insan kaynakları uzmanı tüm gün boyunca; evrak işi, çalışanların sorunları, eğitimleri, motivasyonları, işe alma, işten çıkarma, planlama, organize etme, uygulama, misafir karşılama, kurum faaliyetlerini organize etme gibi birçok işi yerine getirir ve günü dolu dolu geçer.
8. İnsan kaynakları uzmanları sürekli olarak kendilerini geliştirirler.
Daha iyi hizmet sunmak için insan kaynakları uzmanları; sosyoloji, psikoloji, yöneticilik, çalışan hakları, kariyer planlama, firma verimliliği, teknoloji gibi alanlarda kendilerini geliştirirler. Bu da, insan kaynakları uzmanlarının daha iyi hizmet sunmalarının yanı sıra onlara yüksek bir vizyon kazandırmaktadır.
9. İnsan kaynakları uzmanları kendi tarzlarını ortaya koyarlar.
İnsan kaynakları uzmanları belirli dar kalıplara ve belirli doğrulara göre çalışmazlar. Her insan kaynakları uzmanı kendi tarzını geliştirebilir, yaptığı iş ile birçok kişi ya da kurumun hayatında farklılık yaratabilir. Bu da, halkla ilişkiler uzmanlarının işlerini severek yapmalarını sağlar.
10. İnsan kaynakları uzmanları işten çıkarılmazlar (genellikle).
Bir insan kaynakları uzmanı kendi istemediği sürece işten çıkarılacak son kişidir. Çünkü yeni bir insan kaynakları uzmanı işe almak, işe alıştırmak, çalışanları tanımasını sağlamak, firma dinamiklerini öğretmek oldukça zor bir süreçtir. Bundan dolayı işletmelerin patron ve üst düzey yöneticileri çok ekstrem bir durum olmadığı sürece mevcut insan kaynakları uzmanlarını işten çıkarmak istemezler. Bu açıdan bakıldığında insan kaynakları uzmanlığı, iş güvenliği en yüksek olan mesleklerin başında gelir.
11. İnsan kaynakları uzmanlığı artarak talep gören bir meslektir.
Hem dünya da, hem de Türkiye’de ekonominin hızla büyümesinden dolayı sürekli olarak yeni çalışanlar istihdam edilmektedir. İstihdam edilen bu yeni çalışanların verimliliğinin arttırılması için insan kaynakları uzmanları vazgeçilmez bir unsurdur. Bu sebeple insan kaynakları uzmanlığı şimdi ve gelecekte her daim talep gören bir meslek olacaktır.