Yaşam Koçu Olmanın Avantajları Nelerdir?

Yazar:

Yaşam koçu olmanın sayısız avantajı vardır. Bu avantajlardan başlıca 8 tanesi şunlardır:

1. Yaşam koçu olmak kolaydır. 

Yaşam koçu olmak için belirli bir okulu bitirmek, yada belirli bir üniversiteden mezun olmak gerekliliği yoktur. Yaşam koçu olmak için sadece nereden başlayacağını bilmek ve belli-başlı temel bilgileri öğrenmek yeterlidir. Geri kalanlar zaten mesleği icra ederken yavaş yavaş öğrenilecektir. 

2. Yaşam koçluğu yüksek gelir getiren bir meslektir. 

Müşteriler açısından oldukça pozitif bir etkiye sahip olması sebebiyle, yaşam koçları 30-45 dakikalık bir seans için oldukça yüksek ücret talep ederler.  Yapılan bir çok araştırma neticesinde 30-45 dakikalık bir koçluk seansı için yaşam koçlarının 150 TL ile 450 TL arasında para kazandığı ortaya çıkmıştır. 

3. Yaşam koçları toplum içinde saygı duyulan prestijli kişilerdir. 

Müşterilerinin hayatlarının olumlu yönde değişmesine etki etmesi sebebiyle, toplum içinde yaşam koçluğu hizmeti almış yada almayı planlayan (hatta yaşam koçluğunu sadece duymuş) insanlar yaşam koçlarına çok büyük saygı duyarlar. 

4. Yaşam koçları geniş bir sosyal çevreye sahiptirler. 

Yaşam koçları sürekli olarak yeni insanlara ve kurumlara koçluk hizmeti verdiklerinden dolayı oldukça geniş bir sosyal çevreye sahiptirler. Yaşam koçlarının müşterileri genellikle iyi eğitimli, yüksek sosyal statülü ve yüksek gelire sahip kişi ve kurumlardan oluşmaktadır. Bu durum aynı zamanda yaşam koçlarının karşılarına çok avantajlı iş ortaklıklarının da çıkmasını sağlamaktadır. 

5. Yaşam koçları istediği zaman çalışma, istemediği zaman çalışmama imkânına sahiptirler.

Yaşam koçları ne zaman çalışacaklarını kendileri belirler. Yaşam koçluğunda diğer mesleklerden farklı olarak 09:00 – 18:00 mesai saati yoktur. Bir yaşam koçu istediği zaman çalışabilir, istediği zaman kendini geliştirmeye vakit ayırabilir, istediği zaman sosyal hayatına vakit ayırabilir. 

6. Yaşam koçları yarı-zamanlı (part-time) ve ev-ofis (home-office) çalışma imkânına sahiptirler. 

Yaşam koçları diğer mesleklerden farklı olarak part-time ve ev-ofis çalışma imkânına sahiptirler. Özellikle yaşam koçluğu mesleğine yeni adım atan ve bir ofis kurmak için sermayesi olmayanlar açısından büyük kolaylık sağlayan bu durum sayesinde; yaşam koçları hem yarı-zamanlı çalışarak müşterilerine koçluk hizmeti sunup, hem de mevcut işinden ayrılmaya gerek olmadan ek gelir sağlayabilirler. Üstelik yaşam koçluğu mesleğini ev-ofis çalışarak sürdürmek son derece mümkündür. 

7. Yaşam koçları sürekli olarak kendilerini geliştirirler. 

Müşterilerine daha faydalı bir hizmet sunmak için yaşam koçları sürekli olarak hem koçluk alanında, hem sosyoloji ve psikoloji gibi insanı ve toplumu inceleyen alanlarda, hem de pazarlama, halkla ilişkiler, insan kaynakları, yöneticilik, liderlik gibi idari alanlarda kendilerini geliştirirler. Bu da, yaşam koçlarının daha iyi hizmet sunmalarının yanı sıra onlara yüksek bir vizyon kazandırmaktadır. 

8. Yaşam koçları kendi tarzlarını ortaya koyarlar. 

Her yaşam koçu kendi tarzını geliştirebilir. Yani, yaşam koçluğunda belirli dar kalıplara bağlı kalmak, belirli doğruları kabul etmek diye bir şey yoktur. Bir yaşam koçu kendi tarzını belirleyebilir ve müşterilerine kendi tarzında koçluk hizmeti sunabilir. Bu da yaşam koçlarının kendi işlerini severek yapmalarını sağlar.

Şerafettin Arslan

Dr. Şerafettin Arslan, SMMM, Envizyon Gelişim Merkezi’nin kurucusudur. Uzmanlık alanları; strateji, yönetim, finans, muhasebe, hukuk, yatırım ve girişimciliktir. Yaşar Üniversitesi İşletme Yönetimi Anabilim Dalı’ndan doktora, İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Yönetimi Anabilim Dalı’ndan yüksek lisans ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden lisans dereceleri bulunmakta olup, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ruhsatına sahiptir. Öte yandan yurtiçi ve yurtdışı hizmet veren girişimleri vardır. Evli ve 1 çocuk babasıdır.

BENZER YAZILAR

Kimler Yaşam Koçundan Hizmet Satın Alır?

Kimler Yaşam Koçu Olabilir?

Neden Yaşam Koçlarına İhtiyaç Vardır?

Yaşam Koçu Nedir, Ne Değildir?

Yaşam Koçluğu Nedir?