Yaşam Koçu Nedir, Ne Değildir?

Yazar:

Yaşam Koçu Nedir?

Yaşam koçu; motivasyon, iletişim, teşvik, heyecan gibi bir çok araç ve tekniği kullanarak, müşterisinin şu anki durumu ile olmak istediği durum arasındaki boşluğu doldurmasını sağlayan bir uzmandır. 

Yaşam koçlarının “danışanları” yerine “coacheeleri” vardır. Coacheelere ne yapmaları gerektiğini söylemek yerine, çözüm üretmelerine yardımcı olmak için işlerini kolaylaştırıcı bir rol üstlenir. Yaşam koçunun işi; dinlemek, sorular sormak ve gerçekçi geribildirimler almaktır. 

Yaşam Koçu Ne Değildir? 

1. Yaşam Koçu bir danışman değildir. 

Danışman, uzman olduğu meslek ile ilgili bilgi veren, öneri sunan, rapor hazırlayan kişidir. 

Yaşam koçu, kişinin meslek alanı ile ilgili uzman değildir. Yaşam koçu, yaşama dair güçlü sorular sorarak kişinin kendi yolunu bulmasını sağlar. Teknik konularda bilgi vermez, öneri sunmaz. 

2. Yaşam Koçu bir psikolog değildir. 

Psikolog, psikoloji alanına yoğunlaşan ve terapi seansları sırasında kişinin geçmiş yaşamı ile ilgilenen, problem odaklı bir uzmandır. 

Yaşam koçu, kişinin geçmişinden ziyade mevcut durumu ve geleceğe dair hedefleri ile ilgilenen, çözüm odaklı bir uzmandır. 

3. Yaşam Koçu bir mentor değildir. 

Mentor, deneyimli olduğu konuda fikirler, öneriler ve çözümler sunan bir akıl hocasıdır. 

Yaşam Koçu, soruları ile kişinin doğruyu kendisinin bulmasını sağlar. 

Şerafettin Arslan

Dr. Şerafettin Arslan, SMMM, Envizyon Gelişim Merkezi’nin kurucusudur. Uzmanlık alanları; strateji, yönetim, finans, muhasebe, hukuk, yatırım ve girişimciliktir. Yaşar Üniversitesi İşletme Yönetimi Anabilim Dalı’ndan doktora, İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Yönetimi Anabilim Dalı’ndan yüksek lisans ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden lisans dereceleri bulunmakta olup, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ruhsatına sahiptir. Öte yandan yurtiçi ve yurtdışı hizmet veren girişimleri vardır. Evli ve 1 çocuk babasıdır.

BENZER YAZILAR

Kimler Yaşam Koçundan Hizmet Satın Alır?

Yaşam Koçu Olmanın Avantajları Nelerdir?

Kimler Yaşam Koçu Olabilir?

Neden Yaşam Koçlarına İhtiyaç Vardır?

Yaşam Koçluğu Nedir?